Lysfest

Kom til Lysfest den 24. januar 2020.

Midt i den allermørkeste vintertid tager vi forskud på forårets komme med en magisk, lysende og farvestrålende oplevelse for både store og små.
Kom med ind bag facaden på Kulturstrøgets otte kulturhuse til spændende arrangementer og oplev lysinstallationerne i Kulturstrøgets gader og stræder. Gå med i lysoptoget, få varmen med noget godt at drikke, deltag i værksteder og meget mere. Det er gratis at deltage og der er fri adgang på aftenen.

I og ved Domkirken kan du også opleve Lysfesten:

17:00 - 21:00 ved Roskilde Domkirke
Lux Nova

Kunstnergruppen SIIKU skaber til Lysfest2020 en ny, oplyst oplevelse af Domkirken som svævende, lysgivende element. Med værket 'Lux Nova' vil en drømmeagtig Domkirke, oplyst i meditativt, skiftende nuancer, lade lyset strømme ud i byen og på Domkirkepladsen, hvor en særlig kunstoplevelse inviterer besøgende ind.

18:00 - 21:00 - Roskilde Domkirke
Orgelbrusen i mørket

Med lyset dæmpe, kan du opleve verdensarven på en helt ny måde. Til at sætte stemningen får du særlig mulighed for at høre det unikke Raphaëlis orgel, som er et af de fineste i Danmark. Nyd orglets brusen af organist i Domkirken Michael Min Knudsen, der fylder det store rum med lyd 4 gange i timen mellem kl. 18.30 og 20.30. Imens kan du gå på opdagelse i de mørke kroge og kapeller.

Se resten af programmet nedenfor eller på Facebook.


PROGRAM FOR AFTENEN:
17:30 - 18.30 start ved Palægården
Oplev Lysfestens optog

Årets lysoptog starter ved Palægården, går gennem byen, langs Kulturstrøget – og ender i år på Stændertovet med opvisning, dans og musik.

17.00 - 21.00 Stændertorvet
Sanselabyrint på Stændertorvet

Kom med ind i en 20 meter lang sanselabyrint. Udvendigt ser du fotografier fra Roskilde Lokalhistoriske Arkiv og Roskilde Festivals billedarkiv, som tager dig med på en rejse gennem fem årtier med festivalen som omdrejningspunkt. Indvendigt kan du opleve, hvordan dine sanser skærpes, når du skal finde vej gennem labyrinten med begrænset syn. Labyrinten er fyldt med røgslør og musik af den lokale komponist Vera Gerup. Musikkens toner vil berige din færd gennem labyrinten, hvor din høre- og følesans skal føre dig i mål. Labyrinten er skabt af AV PLUS.

Sanselabyrinten er støttet af Roskilde Fremkaldt og bliver stående to uger frem efter Lysfesten.

17:00 - 21:00 Bibliotekshaven
INSP! Sound oplyser Bibliotekshaven

Kom med og oplev den nye Bibliotekshave fyldt med nye mønstrer, klangflader og farver når du tages med på en sanselig oplevelsesrejse ned i maskinernes dyb. INSP! Sound forvandler nemlig Roskilde Biblioteks nye indgangsparti til en oplevelseshave af lys og lyd. Fra dets indre kerne lader vi røg og damp vokse og slipper en livfuld energi løs på hele pladsen.

17:00 - 21:00 i Bibliotekshaven
Varm kakao

Biblioteket serverer som altid varm kakao under hele lysfesten i bibliotekshaven.

16:00 - 17:00 (mødetid 15:50 v. krukkerne på Hestetorvet)
Visit Roskilde - Historisk byvandring på Kulturstrøget med overraskelser

I anledning af årets Lysfest, starter vi byvandringen kl 16.00 ved krukkerne på Hestetorvet og bevæger os langs Kulturstrøget forbi Rosenhaven, Roskilde Kloster, Roskilde Museum, Roskilde Domkirke, Det gule palæ og kl. 17.00 slutter byvandringen ved Byens Hus, på Stændertorvet hvor lysfesten officielt starter kl. 17.30. Køb billet på https://visitroskilde.nemtilmeld.dk/66/ Mødested: Peter Brandes Krukkerne, Hestetorvet

17:00 - 21:00 Kunsthuset Palæfløjen
Kunstudstilling med Søren Martinsen

Ved Palæfløjen kan du se den aktuelle udstilling med kunstneren Søren Martinsen. Søren Martinsens fokus har i en årrække været på, hvad et landskab egentlig er; som billede, som kunst, som fænomen, som område, som historisk konstruktion og som konkret virkelighed.

18:30 - 21:00 på Roskilde Museum
Nat på Museet

Udforsk Roskilde Museum i mørke og oplev, hvor stor en forskel lyset gør. Vi åbner dørene for en sanseoplevelse. Med de mørklagte udstillinger kan du opleve, hvor vigtigt lys er for opfattelsen af det man ser, rører, hører, smager og lugter. I Algade 31 – Kreativt hus for børn kan der laves lanterner, som man kan medbringe i den mørkelagte udstilling.

17:00 - 20:30 i Museet for Samtidskunst
Aftenstemning 

Oplev en kæmpe oplyst rosakvarts-krystal, der renser omgivelserne for al dårlig energi. Skulpturen byder indenfor til vores nyåbnede udstilling ”The Anti-Terror Album”. Der er gratis adgang til museet denne aften. Vi glæder os til at se jer til en hyggelig aften på Museet for Samtidskunst.

19:30 på Museet for Samtidskunst
Anti-terror popkoncert med Peter Voss-Knude

Kunstner og sangskriver Peter Voss-Knude skriver ørehængende popmusik om terror, frygt og fordomme. Under lysfesten i Roskilde kan du opleve en uropførelse af numrene på hans nyeste plade i en tværæstetisk lyd og lysoplevelse. Kom i god tid.

17:00 - 21:00 i Byens hus
Svævende svampe og lysende sætninger

Besøg den smukke have ved indgangen til Restaurant Rådhuskælderen, kan du mærke magien og de lysende digte i træerne skabt af kunstnere fra kunstnerfællesskabet TIFUGLEPÅTAGET. Installationen er skabt af scenografen Annika Nilsson og teatermanden Peter Campbell Bensted.

17:00 - 21:00 Den gamle byrådssal, Byens hus
Roskilde - past, present, future

Hver halve time kan du opleve en 15 minutters live performance - enten liggende eller siddende. Der er plads til 80 mennesker af gangen, så kom i god tid. En holistisk oplevelse i lyd og lys vil guide os gennem fortiden, nutiden og fremtidige aspekter af Roskilde som kulturel og historisk by. Og gennem ord omfavnes ’the roskilde feeling’ – atmosfæren, der gennem tiderne har og stadig er en stor del af Danmarks største musik festival - Roskilde Festival. Båll & Brand (DK), Robotic Folk (LT) og lokale T.Rex vil transformere Byens Hus og Skt. Laurentius tårnet.

15:00 - 20:00 i Byens hus, Bylivslab
Skrald til skat i Byens hus - Lav en bæredygtig lanterne

Julens rødkålsglas er tomme og karrysilden er spist. Gem dine glas og aflever dem i Byens hus, ByLivsLab før eller under lysfesten. Du kan være med til at gøre skrald til skat og tænde lys i mørket med bæredygtige lanterner.

15:00 - 20:00 ByLivsLab i Byens Hus
Skrald til skat - hit med stumperne

I Byens hus forvandler vi skrald til skat, og i fællesskabets og bæredygtighedens navn, kan du aflevere alle dine lysstumper – uanset materiale – i Byens hus. Næste år inviterer vi til lysstøbningsværksted, hvor vi i fællesskab omstøber skrald til skat, for en mere bæredygtig jul.

10:00 - 20:00 - i Algade 31, Kreativt Hus for Børn
Lav lysende hænder og fødder

I Algade 31 kan børnene i ugerne op til Lysfesten, og på selve dagen, lave store hænder og fødder med lys i. Så børnene sammen med de voksne, kan gå med i Lysfesten stor optog og lyse op.

Samtidig kan børnenes værker, bruges som lanterner i Roskilde Museum, som i dagens anledning har slukket lyset indenfor.

10:00 - 20:00 - i Algade 31, Kreativt Hus
Spil skyggeteater

I vores værksted, kan børn sammen med deres voksne, lave sin egen skyggespilsdukke og bruge den til at spille med i vores specialdesignet skyggespil i biografrummet på 1. sal.

18:00 - 20:30 - Start i Algade 31, Kreativt Hus for Børn, slutter på Roskilde Bibliotek
Gå på skattejagt

Start skattejagten i Algade 31 og slut på Roskilde Bibliotek


Praktiske oplysninger:
Det er gratis at deltage i Lysfestens mange arrangementer og alle er velkomne.
Lysfesten er arrangeret af: Roskilde Bibliotek, Roskilde Museum, Byens kreative hus for børn ved Algade 31, Roskilde Domkirke, Byens Hus, Roskilde Kunstforening, Museet for Samtidskunst og Roskilde Kloster