Gå til sidens indhold

Verdensarvsdag

Videoen viser 200 skolebørn, der synger "Arven er en gave". til Verdensarvsdagen 2019. Violin spilles af Rune Tonsgaard og sangen er lavet af Jacob Høgsbro, Dorte Schou og Martin Gerup. Video af INSP! Media

-------------------------------------------------------------

Kom til Verdensarvsdag, og bliv klogere på hvordan de røde mursten har skaffet Roskilde på verdenskortet. Roskilde Domkirke er udpeget som af "enestående værdi for hele menneskeheden" af UNESCO. Ikke mindre. Dagen har været afholdt siden 2018 og i år markeres det for 6. år i træk med en Verdensarvsdag for alle. Se det fulde program længere nede på siden.

PROGRAM

PROGRAM 12. oktober 2023

Kl. 10-16 Besøg Domkirken gratis og bliv klogere på verdensarven

Kl. 10-16 Ny bog udkommer
På Verdensarvsdagen udkommer bogen "Konger og dronninger i Roskilde Domkirke". De mange royale gravmonumenter fortæller en unik danmarkshistorie – som er relevant for os alle. Og den fortælles levende i den nye bog, som også udkommer på engelsk. Kan købes på dansk og engelsk dagen i Domkirken og hos Roskilde Museum. Pris 250 kr.

Kl. 10.15 Verdensarvssang

Børn fra Østervangsskolen synger bl.a. Verdensarvssangen med Roskilde Synger

Kl. 13-14 Omvisning i Domkirken.

En times omvisning i 1000 års historie. Max 30 pax. Gratis. Efter først til mølle princippet på dagen.

Kl. 14-16: Lysprojektioner på kongeporten af Jakob Fälling inspireret af detaljer fra kirken.

Jakob Fälling har skabt lyskunsten ved at aftegne kunstværker fra domkirken. Indendørs på Kongeporten kan du se Stjerneskær, som er baseret på træskærerarbejderne over kirkens korstole fra 1420. Her er en række scener fra bibelen gengivet. Værket tager 10-15 minutter at opleve. Vi håber, du vil gå på opdagelse i kirken og se, om du kan genkende motiverne fra lysværkerne. 

Kl. 15-16 Omvisning i Domkirken.

En times omvisning i 1000 års historie. Max 30 pax. Gratis. Efter først til mølle princippet på dagen.

Kl. 15.30-16.30 Monumentet og monarkerne: Orienteringsmøde om verdensarvscenter, Roskilde Domkirke

Roskilde Domkirke er udpeget som af "enestående værdi for hele menneskeheden" af UNESCO, hvilket efter planen skal formidles og synliggøres i et verdensarvscenter til glæde for både internationale turister og besøgende fra hele landet. I anledning af verdensarvsdagen inviteres alle interesserede til at få et indblik i udviklingen af verdensarvscentret i Det Kongelige Palæ. Desuden præsenteres en ny bog om konger og dronninger, der er stedt til hvile i den kongelige gravkirke. Bliv godt orienteret ved borgermødet på museet - og få ny viden om et vigtigt stykke af danmarkshistorien og verdens kulturarv med hjem. Gratis. Tilmelding nødvendig på billetto. Sted: Roskilde Museum, Sankt Ols Stræde 3.

Kl. 16 Domkirken lukkes

Kl. 19-22  Natkirke med lyskunst, tegneworkshop og gregoriansk sang
Åben Natkirke med lysprojektioner på og i kirken af Jakob Fälling med gregoriansk sang af herrerne fra Roskilde Domkirkes Drengekor. Dørene åbner kl. 19.
Jakob Fälling har skabt lyskunsten ved at aftegne kunstværker fra domkirken. Udendørs kan du opleve Paradistræer, hvor motiverne stammer fra kalkmalerier i Skt. Birgittas Kapel: Bibelfigurer, helgener, dyr og indviklede bladranker. Planterne er et symbol for træerne i paradisets have. Kalkmalerierne er fra ca. 1515. Indendørs på Kongeporten kan du se Stjerneskær, som er baseret på træskærerarbejderne over kirkens korstole fra 1420. Hver af værkerne tager 10-15 minutter at opleve. Vi håber, du vil gå på opdagelse i kirken og se, om du kan genkende motiverne fra lysværkerne. Du kan også selv deltage i en tegneworkshop, hvor Jakob Fälling udfordrer dig til at gå på opdagelse i kirken og finde motiver, du kan tegne af. Uanset om du er en dygtig eller mindre trænet tegner, vil vi garantere, at du vil se detaljer, du ellers ikke havde opdaget. Og blive overrasket over, hvor smukke kirkens kunstværker egentlig er. 

Hele dagen
Corona Camino -hent Byens Hus' samtalekort om Verdensarv her og gå rundt i Domkirkebyen med en god ven. Hent det her: www.byenshusroskilde.dk/da-dk/deltag/corona-camino/

Plancher om verdensarv på Fondens Bro
Gratis adgang i Domkirken

Verdensarvssang: Arven er en gave

Sangen "Arven er en gave" eller Verdensarvssangen er skrevet til Roskildes Verdensarsvdag

Musik af Jakob Høgsbro

Tekste af Dorte Schou & Martin Gerup

Korarrangement af Camilla Tiedt Frith

Musikproduktion af Rubberduck Productions

Hør sangen her eller syng selv med.

Find noderne her