Gå til sidens indhold

Domkirkens førstepræst fejrer 25-års jubilæum

Den 1. april kunne Maria Harms fejre 25-års jubilæum som sognepræst i Roskilde Domsogn. Førstepræsten med hjerte for formidling af alt fra salmesang til Domkirkens fantastiske historie fejres af menighedsrådet ved reception den 28. april.

Læs også jubilæums-interview i Roskilde Avis fra d. 21. april

Året 1999 blev Maria Harms ansat i Roskilde Domsogn med særligt fokus på at udvikle det kirkelige liv omkring den nu nedlagte Helligkors Kirkesal på Holbækvej. Snart rykkede hendes indsats mere mod Domkirken, hvor hun i dag er førstepræst og den længst ansatte i den nuværende præstebemanding. Med et utal af virkefelter er ingen i domsognet i tvivl om Marias dedikation til sit fag og vores historiske domkirke. Maria er mangeårig leder af Det Homiletiske Netværk (prædikenlære) i Roskilde Stift. Sin store sangglæde deler hun både som underviser på Sjællands kirkemusikskole i salmekundskab og som tovholder på den årlige salmesangsdag for byens skolebørn. Fra skolestart til konfirmation er Maria år efter år med til at sikre, at byens børn og unge oplever en forbindelse til kristendommen og til deres domkirke.

Katedralpræst i ordets bedste betydning
I præsteembedet smelter arbejdet som bekendt ofte sammen med den teologiske og menneskelige interesse i en hverdag hvor der er ”brug for præsten” både hjemme hos Roskildes borgere, i Domkirken og på institutionen Sankt Maria Park, hvor Maria fast kører ud til gudstjeneste hver måned. ”I et stort og travlt domsogn er det uvurderligt at vi i Maria har en tillidsvækkende og myreflittig førstepræst, der altid går forrest og stiller sig til rådighed i pressede situationer for at løfte en ekstra opgave,” fortæller menighedsrådsformand Bjarne Hald.

Rygtet som indsigtsfuld og begavet teolog går tilbage til Maria Harms’ ansættelse, som huskes af tidligere førstepræst i Roskilde Domkirke, Paul Kofoed, der i dag er vikarpræst i Vor Frue-Vindinge Sogn. ”Foruden at være en fantastisk god og loyal kollega har Maria altid gjort sig bemærket med sine udprægede analytiske evner. Hun ser hurtigt substansen i de emner, der er på spil. Nogle gange så hurtigt, at hun kan blive utålmodig, når vi andre endnu ikke har set lyset! Et karakteristisk træk ved Maria er hendes store indsigt i og kærlighed til vores prægtige domkirke. Hun ser ofte de finurlige detaljer i bygningen, som vi andre ikke har fået øje på. En solid og klassisk præst, dygtig prædikant og optaget af at formidle med både hjerte og intellekt, så man går oplyste, berørte og frimodige hjem fra gudstjenesten – ofte med et billede som udspringer af dagens prædiketekst. Maria er en katedralpræst i ordets bedste betydning.

Maria har potentiale til højere stillinger i det kirkelige hierarki. Men det skal vi nok ikke forvente, at hun søger. For lige netop her, hvor hun er, er hun på rette hylde og kan udfolde alle sine talenter uden at blive opslugt af administration og alt det, der tager fokus fra det, hun selv anser for at være det væsentligste,” spår Paul Kofoed om jubilaren.

Invitation til reception
I anledning af Maria Harms 25-års jubilæum som sognepræst i Roskilde Domsogn glæder det menighedsrådet at invitere til reception i Konventhuset, Domkirkestræde 10, søndag den 28. april efter højmessen kl. 10, hvor Maria selv prædiker i Roskilde Domkirke.

Vi håber, at mange har lyst til at komme og være med til at fejre dagen med sang og lidt godt at spise. Af hensyn til planlægningen beder vi om en tilmelding på mail til kordegn@roskildedomkirke.dk senest fredag d. 19. april.

Maria Harms blev født i 1967 i Ll. Heddinge. Læste teologi ved Københavns Universitet frem til 1996 og startede herefter arbejde som vikarpræst. I 1999 blev Maria Harms ansat som sognepræst i Roskilde Domsogn og familien flyttede til en embedsbolig i Roskilde. Maria er gift med Jes Fabricius Møller, sammen har de tre børn. Maria Harms blev 1. december 2017 udnævnt til førstepræst ved Roskilde Domkirke.